Новини

Олексій Морозов про роль в серіалі «Провінціал»: Такого персонажа я грав уперше

1 Листопада 2021
{{ item.title }}

Незабаром відбудеться прем’єра 24-серійного гостросюжетного детективного серіалу «Провінціал». Повним циклом виробництва картини займалася «Кінокомпанія «Київтелефільм».

Режисером-постановником виступив Сергій Щербин.

А головну чоловічу роль в серіалі виконав відомий актор театру і кіно Олексій Морозов.

У новому іронічному детективі глядачі побачать іменитого артиста в образі Миколи Семашка – провінційного дільничного, який завдяки гостроті розуму і повній самовіддачі в роботі, розкриває гучний злочин і, отримавши підвищення, переводиться на службу в місто. Проте таке стрімке кар’єрне зростання молодого амбітного слідчого припадає до душі далеко не усім.

Його наречена Світлана, заручившись підтримкою свого впливового батька, всіляко намагається протистояти рішенню коханого, раз у раз придумуючи усе нові і нові хитрощі для його повернення в рідне селище. Але усі її наївні дівочі схеми і методи не просто приречені на провал, але ще й обертаються для Семашка величезними проблемами.

В той же час, сподівань про швидке звільнення нового напарника не втрачають його новоспечені колеги. Його поява у відділі сплутала усі їх плани з просування вгору кар’єрними сходами. І, будучи маріонетками в руках продажних високопоставлених чинів, для яких принциповий капітан також став кісткою в горлі, вони будь-якими шляхами намагаються його позбавитися. У якийсь момент їх таємні ігри заходять настільки далеко, що Семашко опиняється не просто на межі звільнення і втрати професійної репутації, а, фактично, – на лаві підсудних…

Детальніше про персонажа, сюжетні повороти і роботу над картиною нашим журналістам вдалося поговорити з виконавцем головної ролі Олексієм Морозовим під час зйомок серіалу.

Усі подробиці – далі в матеріалі.

Про персонажа

– Прочитавши сценарій, я зрозумів, що треба обов’язково спробуватися на цю роль і, якщо мене затвердять, – попрацювати в цьому проекті. Адже мені ще не доводилося грати подібних персонажів і це абсолютне розширення акторського діапазону.

Як правило, в кіно я виконував ролі героїв, що знаходяться в складних життєвих обставинах, героїв з якимись постійними внутрішніми переживаннями. Тобто ролі з третім планом, як мовиться.

У даному ж випадку, мій персонаж – чудовий Коля Семашко з села Сошняки – людина з абсолютно відкритою енергетикою, що, до речі, мені теж властиво, просто не було затребувано раніше в роботі. При цьому він дуже різноплановий. Не можна сказати, що він людина, яка не знає печалі. Звичайно ж ні. Він теж може посумувати, у нього теж бувають якісь хвилини відчаю і переживань… Проте усе це заломлюється через його внутрішнє світло і легкість. Він навіть труднощі долає якось по-особливому. Ніби не йде, а пурхає по життю.

По сюжету Семашко – справжній маніяк праці (Сміється, – Ред.). Також у нього є наречена Світлана, роль якої виконує прекрасна актриса Юлія Юрченко. Це смішна парочка. Він її дуже любить, проте їх стосунки складаються дещо по-дитячому. Зважаючи на що, його складно назвати героєм-коханцем в звичному для усіх розумінні. І, слід сказати, такого я теж раніше не грав.

Про сценарій

– У нас прекрасний автор сценарію – одесит Георгій Конн. Напевно, уперше мені не хотілося міняти діалоги під себе. Навіть навпаки – було присутнє бажання вимовити ту або іншу репліку саме так, як вона була спочатку написана. Тому що дійсно були чудові тексти.

Плюс, працюючи над картиною, ми спробували також врахувати інтонаційні нюанси. А саме – мелодику мови, що проявляється в досить швидкій вимові. У нас велика кількість об’ємних діалогів і, мені здається, – добре, що ми таким чином їх трохи прискорили. Мені дуже подобаються ці темп і ритм.

На глядача звалиться велика кількість інформації і гумору, за якою йому буде складно вгнатися. І це куди краще, ніж він заздалегідь передбачить хід подальших подій, занудьгує і перемкне канал.

Про глядачів

– До речі, думаю, наш серіал зацікавить досить широку аудиторію. У нім є і романтична лінія, яка буде цікава жінкам, і детективна (з масою трюкових сцен), яка притягне увагу чоловіків.

Дорослішій аудиторії, ймовірно, припадуть до душі епізоди про село Сошняки, звідки родом наш головний герой. Такий – сучасний Максим Перепелиця, як говорить режисер. Тобто залучитися до перегляду дійсно можуть, як то кажуть, і старі, і малі.

Про трюкові сцени

– В нашому серіалі двадцять чотири серії, і практично в кожній з них в тій чи іншій мірі присутні трюкові сцени. У нас був чудовий постановник трюків – Назар (Назар Майборода, – директор Ліги каскадерів України, – Ред.), який учив нас усім цим тонкощам: як правильно ухилятися від удару, як бити під дих, щоб це виглядало правдоподібно і т.д.

У мене, безумовно, була спортивна підготовка. Свого часу я активно займався акробатикою: навчаючись в театральному інституті, а потім, працюючи в МДТ – театрі Європи під керівництвом Льва Додина. Але, треба сказати, в кадрі я так багато, звичайно, ніколи не бився, не стріляв, не бігав і не перевертався… І буде навіть трюк, де я «перелітаю» через огорожу, який я теж вирішив виконати самостійно.

Про підхід до роботи

– В цілому, цей проект, мабуть, був одним з найважчих в моїй практиці. Оскільки він супроводжувався дуже великим виробленням. Але для мене завжди украй важливо, щоб під час роботи кожен цех розумів, що усі його завдання пов’язані з єдиною метою: щоб актори зіграли. Інакше уся його робота піде котові під хвіст.

Як говорив свого часу чудовий Олексій Балабанов (коли під час зйомок однієї з картин виникла немонтажна історія і актора відправили до кадру не в тій куртці) – якщо артист погано зіграв, то ніяка куртка вже не допоможе. І, навпаки, – якщо він зіграв добре, то ніхто цієї куртки навіть не помітить. І це дійсно так.

Треба сказати, що у нас на проекті були чудові цехи, співробітники яких усе це прекрасно розуміли і всіляко підтримували артистів. Усвідомлюючи, що на нас лежить велике навантаження і відповідальність, адже на екрані глядачі потім побачать саме наші обличчя.

Про партнерів

Окрім Юлії Юрченко, про яку я вже згадав, серед моїх основних партнерів по кадру також буде прекрасний артист Олександр Пашков.

Ми з ним не просто порозумілися (що загалом є головною умовою для нормальної роботи), але і надихалися один одним. У нас навіть з’явилася ідея щось зняти разом. І це чудово, коли так відбувається. Коли під час роботи енергія перетікає від партнера до партнера, це дає додаткові сили, які такі потрібні.

Про режисера

– Що стосується роботи з режисером-постановником, то я б відмітив, що з Сергієм ми дуже давно хотіли попрацювати разом. І в підсумку нашої співпраці можу сказати, що він мені нагадує лева (Посміхається — Ред.).

Лева, який до певного часу сидить в засідці, якого іноді не видно і не чутно на майданчику, але який в певний момент, коли того вимагає складність сцени, раптом вистрибує зі свого укриття і починає пояснювати і показувати, як і що необхідно зробити. Я раніше не стикався з подібним режисерським підходом до роботи, і тому для мене така практика була дуже цікавою.

Про режисерську діяльність

– Якщо говорити в цілому про цю професію, то слід сказати, що вона багато в чому технологічна. І найголовніше для режисера – це чітке розуміння того, що він хоче зняти, навіщо і заради чого. Я в цьому переконався, коли сам почав режисувати і успішно зняв декілька робіт.

І хочу додати, що мені дуже подобається одна цікава думка, яка в той же час звучить доволі парадоксально: що будь-яка творча професія полягає в тому, щоб чекати і мовчати, не працюючи. Тобто іноді не треба включати робочий мотор, щоб щось вийшло. Іноді, навпаки, необхідно надати цьому процесу і відношенню до нього більшої легкості.

Не треба акторові, наприклад, показово працювати в кадрі. Ця зайва напруга відразу відчувається. Тому важливо як раз-таки ось це відчуття деякої «нероботи»…

Те ж саме стосується і режисера. Тільки у такому стані його винесе на якусь нову філософську вершину. Адже, повторюся, хоч ця професія і досить технологічна, для нього завжди важливо розуміти, що він хоче сказати своїм фільмом, тією або іншою сценою, саме таким виразом артиста, а не іншим. Умовно кажучи, розуміти, на який «шампур» він нанизує ці «шашлички». Але, як не дивно, не усім режисерам сьогодні властиве це розуміння…

***

Нагадаємо,  зйомки серіалу «Провінціал»  завершилися в серпні поточного року, на даний момент матеріал знаходиться на етапі постпродакшну.

Детальніше про акторський ансамбль і знімальний процес також можна прочитати в матеріалах:

«Перестрілки, гонитви і бійки: «Київтелефільм» продовжує зйомки серіалу «Провінціал»

«Провінціал»: Про масштаби декорацій, сценарії та акторський ансамбль»

«Зйомки серіалу «Провінціал»: Про роботу творчої групи»

___________________

«Провінціал»

***

24 серії

Кримінальна мелодрама

2021 р.

***

Автор сценарію : Георгій Конн

Режисер-постановник: Сергій Щербин

Оператор-постановник: Антон Вербин

Художник-постановник: Олександр Уколов

Художник з костюмів: Тетяна Зубарєва

Художник з гриму: Ірина Бойцова

Директор знімальної групи: Артем Суліга

Виконавчий продюсер: Павло Карван

Генеральний продюсер: Валентин Опалєв

Читайте також